Ga jij je huis verkopen of verhuren maar weet je niet of een energielabel verplicht is? Energielabelvoormijnhuis.nl zet alles voor je op een rijtje en geeft je het verschil tussen een voorlopige en definitieve energielabel.
Het is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen een geldige (definitieve) energielabel te overhandigen, zo voldoet Nederland aan de Europese richtlijn de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De eisen waaraan een energielabel moet voldoen zijn opgenomen in de Regeling Energieprestatie Gebouwen (REG). Indien je geen definitieve energielabel kunt overhandigen bij verkoop of verhuur riskeer je een boete voor natuurlijke personen van maximaal € 170,- en € 340,- voor een rechtspersoon van de overheid.
Voor een aantal woningen zijn er uitzonderingen waarvoor geen energielabel verplichting is:
- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.
- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2.
- (agrarische) Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen).
- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen).
- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.
- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
Vergelijk alle beschikbare energielabel adviseurs, op prijs en op basis jou gegevens.
Wat is een voorlopige energielabel:
Begin 2015 heeft iedere huizenbezitter in Nederland van de Rijksoverheid een voorlopige energielabel ontvangen. Dit voorlopige energielabel is een label dat vooraf ingevuld is gebaseerd op informatie van het kadaster/ dataland en het Woononderzoek Nederland (WoOn) van de Rijksoverheid.
De vooraf ingevulde gegevens zijn niet gebaseerd op werkelijke woningkenmerkwaarden van jou woning en kloppen niet altijd maar geeft jou de mogelijkheid om deze te wijzigen.
Met de voorlopige energielabel kun je bekijken welke maatregelen je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken en zo het energieverbruik te verminderen.
Het voorlopige energielabel heeft geen formele functie. Het is dus slechts bedoeld om jou als huisbezitter te informeren.
De voorlopige energielabel moet je omzetten naar een definitieve energielabel op het moment dat jij je huis wilt verkopen of verhuren.
Wat is een definitieve energielabel:
Het voorlopige energielabel is enkel gebaseerd op openbare gegevens en geeft een eerste beeld van de energieprestatie van uw woning. Maar het kan zo zijn dat je energiebesparende maatregelen heb getroffen, zoals dubbel beglazing, dak- vloer, en/of gevel isolatie of zonnepanelen. Deze energiebesparende maatregelen zijn niet bekend bij de overheid. Door deze energiebesparende maatregel verdient uw woning misschien een betere energielabel.
Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.
Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig.