Een rood of groen label: maakt dat veel uit
Het maakt wel degelijk uit voor je energiekosten of het een groen of rood label heeft.
Een niet-geïsoleerde woning verliest veel warmte via ramen, buitenmuren het dak en de vloer. Volgens Milieu Centraal zijn de stookkosten van een groen energielabel (A of B) 46 procent lager dan die van een huis met een rood label (E, F of G).
Heeft een groen label gevolgen voor de verkoopduur en -prijs van mijn huis
Uit onderzoek van TIAS VastgoedLAB in 2016 blijkt dat een woning met een gunstig energielabel sneller wordt verkocht. Een woning met een A- of een B-label staat gemiddeld een maand minder lang in de verkoop dan een D-label woning. Een woning met een ongunstig label (E, F of G) staat juist een maand langer te koop. Verder blijkt dat kopers ook meer betalen voor een woning met groen energielabel. Een eengezinswoning met A- of B-label werd verkocht voor bijna 10.000 euro meer dan een gemiddeld D-label eengezinswoning.
Hoe lang is een energielabel geldig
Het definitieve energielabel is tien jaar geldig.
Hoe wordt een energielabel bepaald
Het energielabel moet door een gediplomeerde adviseur en conform de NTA8800 worden opgesteld. Op basis van ruim 150 kenmerken wordt het energielabel berekend.
Kosten nieuw energielabel
De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- type woning;
- beschikbare documenten over de woning;
- de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.
Letten kopers op een energielabel
Voor potentiële kopers is de locatie, prijs en het aantal kamers nog altijd leidend voor een eventuele aankoop van een huis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaardij.
Of het energielabel ook werkelijk afhangt tot de aankoopbeslissing hangt af van de regio. Bij grote steden waarbij de woningmarkt onderdruk staat zoals Amsterdam en Utrecht, speelt het label een ondergeschikte rol.
Bij regio’s waarbij een groot woningaanbod is en een beperkte vraag, wordt er volgens de makelaarsvereniging meer naar het energielabel gekeken.
Moet ik aanwezig zijn bij de woningopname
Ja, om een woningopname te kunnen laten uitvoeren moet de energie adviseur toegang hebben tot de woning.
Waar vind ik een energielabel adviseur
Op Energielabelvoormijnhuis.nl vindt je alle vakbekwame aangesloten energielabel adviseurs die voor jou een energielabel kunnen opstellen.
Wat houdt zo’n energielabel in
Het energielabel is opgebouwd uit 7 verschillende klassen van A (groen, zeer zuinig, hoge klasse) tot en met G (rood, zeer onzuinig, lage klasse). Het A-label voor woningen zijn het meest energiezuinig en dus meest vriendelijk voor de energierekening.
Per 1 januari 2020 waren bijna 3,8 miljoen woningen voorzien van een geldig energielabel. Circa 22% van de woningen heeft een A label, 17% een B label. Energielabel C komt het vaakst voor (28%). (bron: RVO)
Wat is een energielabel adviseur
Alle energielabel adviseurs op Energielabelvoormijnhuis.nl zijn gediplomeerd EP/W Basis voor de opnames in de basismethodiek. Daarnaast is het bedrijf gecertificeerd volgens de BRL 9500 of is de energie adviseur aangesloten bij een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf.
Wat is een woningopname
Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energielabel adviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:
- de afmetingen;
- de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
- de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan berekent de energie adviseur hoeveel energie er nodig is voor:
- verwarming;
- warm water;
- ventilatie;
- koeling van de woning.
Zo stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden.
Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel
Een voorlopig en een definitief energielabel kunnen van elkaar verschillen. Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meest voorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt door gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Een voorlopig energielabel is gebaseerd op kenmerken als bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Dit zijn gegevens die geregistreerd zijn bij het Kadaster. Een definitief label moet je als woningeigenaar zelf laten opstellen door een energieadviseur.
Welke energielabel adviseur past bij mij
Bij Energielabelvoormijnhuis.nl voer je eenvoudig je woonplaats en welke type woning je woont en in welke oppervlaktecategorie deze valt. Vervolgens zie je de beschikbare energielabel adviseurs die voor jou een energielabel kunnen opstellen.
Jij selecteert zelf op grond van prijs en beschikbaarheid jouw adviseur.
Na het uitzoeken van de juiste energielabel adviseur, vul je enkele aanvullende gegevens in zodat de energielabel adviseur contact met je kan opnemen. Met het versturen van het aanvraag formulier geef je de energielabel adviseur opdracht voor het opstellen van het energielabel.